Skip to main content
Wat zien je ogen echt....?

Wat zien je ogen echt……?

 

Al vele jaren werk ik, Jeroen van de Graaf, in een brillenwinkel en help ik mensen van alle leeftijden aan een bril, een hulpmiddel om goed te kunnen zien. Maar wat is nou eigenlijk ZIEN…??

We kijken met onze ogen, dat weet iedereen, echter wat we vaak vergeten is dat onze hersenen ons laten zien wat we graag willen zien. Doordat we alles geleerd hebben, bijvoorbeeld op school, kunnen onze hersenen, die informatie, dat mooie plaatje of de rekensom ons weer laten zien en dus herbeleven. Om dit beter uit te leggen vraag ik je om je ogen even dicht te doen..

“Heb je ze dicht ?” Als je met je ogen dicht toch aan dat lekkere ijsje of die mooie auto of misschien wel aan je huisdier denkt, dan kan je hem ook zien. Lukt het..?? Natuurlijk niet in het echt, maar je hersenen laten je dus plaatjes zien die je eerder hebt gezien van het ijsje of die auto. Je hebt het dus geleerd. Maar wat nou als je nog jong bent en je hebt nog niet alles geleerd, dan kan kijken dus soms best wel lastig zijn.

We hebben 2 ogen. Als je er 1 dicht doet kan je nog steeds kijken en als je wisselt van oog dan natuurlijk ook. Onze beide ogen laten dus tegelijk een plaatje zien. We zien dus altijd 2 plaatjes. Onze ogen zijn eigenlijk net als een fototoestel die dus heel de dag foto’s aan het maken zijn en dat dan met 2 ogen tegelijk. Dat zijn veel foto’s he..?? Onze hersenen gaan tussen al die foto’s kijken welke ze het beste kunnen gebruiken en dat zijn de plaatjes die je daadwerkelijk ziet. Dus voordat je iets kan zien is er dus behoorlijk veel vooraf gegaan in een hele korte tijd. Als je de foto’s van die dag eigenlijk niet zo goed kan zien, dan krijgen we een bril en die zorgt ervoor dat alle foto’s weer scherp en helder zijn. Maar wat nou als die foto’s scherp genoeg zijn maar dat je hersenen eigenlijk nog niet geleerd hebben welke foto’s ze uit heel die stapel moeten gebruiken. Je krijgt dus de verkeerde plaatjes te zien. Gek he..?

Onze ogen zijn dus heel de dag aan het samenwerken om alle foto’s zo goed mogelijk te zien en onze hersenen doen hun best om daar de juiste informatie uit te halen. Omdat je nog jong bent en je nog moet groeien en omdat je nog van alles moet leren, zien we vaak dat ogen ook nog van alles moeten leren. Als we in de verte kijken, bijvoorbeeld naar het schoolbord of naar de televisie, dan is dat voor de meeste ogen het makkelijkst en werken ze best makkelijk samen, maar als je op je ipad moet kijken of op je GSM, dan moeten ogen veel meer hun best doen en laat vaak 1 oog het een beetje afweten, omdat hij het nog niet zo goed heeft geleerd.

We kijken dus wel met 2 ogen, die naar hetzelfde plaatje of scherm kijken, maar je hersenen kunnen die foto’s niet zo makkelijk met elkaar laten samenwerken waardoor er een wazig plaatje of soms zelfs een dubbel beeld ontstaat alsof je een beetje scheel kijkt. Dat ziet niemand natuurlijk dus het valt niet op maar jij ziet dat wel en dat is natuurlijk vervelend.
Je ziet dus alles scherp en helder. Je hebt dus geen bril nodig volgens de opticiens of oogarts. Voor veraf op het schoolbord of de TV gaat alles goed maar zodra je iets op de tablet moet doen of voor school in een schrift dan protesteren je ogen en werken ze niet meer goed samen.
Je kan dus goed zien maar ondanks dat kan je niet lekker kijken.

Het is best ingewikkeld allemaal zoals je leest, maar misschien ook wel te begrijpen, dat als je ogen dus in de verte wel makkelijk kijken en dichtbij niet fijn zien, dat dus bijvoorbeeld lezen ook helemaal niet zo leuk is. Jij ziet het tenslotte erg rommelig en om daar dan de juiste woorden uit te halen is lastig. Dan kan je beter iets anders gaan doen dan te proberen iets te kunnen lezen of leren.

Voor dit soort ‘foutjes’ tijdens het kijken zijn er oefeningen die er voor zorgen dat we onze ogen kunnen trainen. Dus als je op voetbal, zwemmen of hockey zit moet je iedere week trainen want anders word je niet sneller of beter. Dat geldt dus ook voor je ogen, als je deze ook niet oefent, dan worden die ook niet sneller of beter. Vroeger, lang geleden toen er nog geen computers waren, speelden alle kinderen veel buiten, daar deden we verschillende soorten spelletjes welke ervoor zorgden dat we eigenlijk net als bij sporten erg veel aan het oefenen waren en we dus ook gelijk onze ogen goed konden trainen. Door veel Gamen & YouTube zijn we onze ogen anders gaan gebruiken waardoor er erg weinig van trainen terecht komt en dus hebben de ogen nu een extra zetje nodig om goed te kunnen leren hoe we ze eigenlijk zouden ‘moeten’ gebruiken.

Zowel Marloes als ik kunnen deze testjes met je doen om te zorgen dat je weer lekker kijkt. Soms heb je daar toch een paar maandjes (of een jaar) een bril voor nodig om te zorgen dat oefenen wat makkelijker gaat en je dus ook echt verder komt. Ook de juf of meester op school zal je een beetje moeten helpen om te zorgen dat je misschien wel op een ander plekje komt te zitten in de klas zodat dat ook makkelijker is. Mochten papa of mama vragen hebben na het lezen van deze uitleg dan kunnen zij natuurlijk bellen of mailen naar de winkel.

Om nog iets dieper op de uitleg van hierboven in te gaan is het belangrijk om te begrijpen dat de ontwikkeling van een kind dus enorm veel afhangt van hoe hij of zij kan kijken. Als blijkt dat we ‘het’ dus niet goed kunnen zien kunnen we ook niet alles goed leren. Niet op school maar ook niet tijdens onze algemene ontwikkelingen.

Het niet goed kunnen zien zorgt ervoor dat we niet goed kunnen sporten of anders gezegd: “Het niet goed kunnen zien zorgt ervoor dat we niet goed zijn in sport “. Zoals we eerder al schreven is sport & beweging dus niet alleen goed voor ons lichaam maar dus ook goed voor onze ogen en zelfs dus goed voor onze algemene ontwikkeling. Welke we vanaf nu voortaan ‘Ons ZIJN’ zullen noemen. Als we niet goed zijn in sport worden we op school tijdens de gymles als laatste gekozen. Dat is voor een keertje niet zo erg maar als dat wekelijks gebeurd dan zal het zelfvertrouwen van het kind natuurlijk niet lekker groeien. Ons ZIJN ontwikkeld daardoor anders dan bij de rest van de groep.

Het niet lekker kijken zorgt ook voor mindere punten op school of soms wat klunzige en onhandige acties. Ook deze 2 zorgen dus voor een negatieve lading op ons ZIJN en wederom is het zelfbeeld niet gegroeid. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

De bekende vraag “Wat was er eerder, de kip of het ei..?” is dus ook voor ons vak ook van belang. We kijken niet lekker en daarom kunnen we het niet..! Of we kunnen het niet omdat we niet lekker kijken..? Bijna bij elke oogmeting vraag ik me deze vraag weer af. Het zoeken naar de oorzaak levert vaak een andere oplossing dan het maken van bijvoorbeeld een bril. Commercieel niet altijd even handig maar wel eerlijk & duidelijk.

Door te begrijpen wat er speelt.. door te overleggen wat er niet lekker gaat en de daarbij behorende producten kunnen we zorgen dat je eerder weer kan Zien & Zijn wat hij of zij zou willen zijn.

Dus neem gerust contact met ons op via jeroen@zienenzijn.nl of saar@stichtingplay4kids.com